Минералды су Табиғи минералды суды біз және бүкіл әлем жерасты қайнарларынан алынған, күнделікті тұтынуға болатын ауыз су ретінде білеміз. Медицинада адам денсаулығы тұтынатын судың құрамына тікелей байланысты екені дәлелденіп, ауыз судың физиологиялық толыққандылығы деген түсінік енгізілген. Ол адам ағзасында туындайтын химия-биологиялық процесстерді реттеуге септігін тигізеді. Мұндай элементтерге кальций, магний, йод, фтор, гидрокарбонаттар жатады. Толыққанды ауыз судың ең оңтайлы минералдану деңгейі 0,2 мен 0,5 г/л аралығында болуы тиіс. Бір литр судағы кальцийдің мөлшері 25 миллиграммнан, ал магнийдің мөлшері 5 миллиграммнан кем болмауы тиіс. Минералды ауыз сумен салыстырғанда емдік және минералды емдік-ас су емдік қасиетке ие. Оларды белгілі бір ауруларды емдеу және алдын алу мақсатында ішке қабылдауға, сонымен бірге сыртқа жағуға да болады. Емдік немесе емдік-ас суды қолданар алдында емдеуші дәрігермен ақылдасқан жөн. Әр емдік және емдік-ас судың курортологтар жасаған бальнеологиялық тұжырымы болуы тиіс. Онда судың дәрігер жазған түсініктемесі, бекітілуі, суды қолдануға болмайтын жағдайлар, қосымша эффектілері, ішу режимі, пайдалануға қажетті мөлшері, сумен емдеу курсының ұзақтығы, температуралық режим және емдеу арасындағы ұзақтық көрсетіледі. |
Таңертеңгілік су ішу Балаға суды тұтынуға қатысты жастайынан үйрету қажет делінетін нұсқаулықтар бар. Таңертең жуынып, тісті тазалау секілді әдеттермен қатар ауыз суды да ішу қажет. Себебі, адам ағзасы ұйқыдан ояна салып ашқарынға ішкен суды жақсы сіңіреді. Тұтынатын судың мөлшері маңызды емес, кімнің ағзасы қанша су ішкенді қалайды, сонша ішуге болады. Баяу жұтып ішкен бірнеше жұтым су да жетеді. Су барлық органдар мен тіндерді тазалап, ыдыраған өнімдерді ерітіп, оларды несеп шығару органдарына жібереді. Сондай-ақ, ішек пен бүйрек жұмысын жақсартады. Тамақтың алдындағы және тамақтан кейінгі су Күні бойы суды тең дәрежеде қолданған дұрыс. Суды тамақ ішердің алдында 20-30 минут бұрын ішу керектігін барлығы да біледі. Бірақ, бұл аздап қарын ашқанын басып, тамақты аз ішуге арналған әдіс емес. Тамаққа дейін су ішу асқазанның жұмысын жақсартуға көмектеседі. Осы орайда судың температурасы да маңызды екенін ескеріңіз. +12..+17 градустағы салқын су асқазанды нығайтып, тамақты тез қорытуға әсер етеді. Бұл температурадағы су асқазан ауырып, тамақ дұрыс қорытылмаған жағдайда таптырмас көмек болатыны сөзсіз. Суды тамақтан кейін екі сағат өткен соң ғана ішу керек деген кеңесті де көп естуге болады. Бұл жай ғана аңыз. Біз бұл нұсқаулық ішек жұмысына зиян тигізеді демейміз. Шағын ғана мысал келтіре кетейін. Тамақтан соң қандағы эритроциттер тиын секілді жабысып қалады. Бұл зат алмасу процесіне кері әсер етіп, ми мен ағзадағы жасушаларға оттегі жеткізуді қиындатады. Тамақтан кейін адамның ұйқысы келетіні де осыдан. Табиғи минералды судың жарты стаканын ішіп жіберсеңіз, ағзадағы тиын секілді жабысқан эритроциттер ыдырап, жасушаларға ауа жүре бастайды. |